Zene-rulett, avagy hogyan lesz a gumiabroncsból sláger?

Van nálunk egy hagyomány a zenekarban. Nevezhetjük inkább játéknak is, vagy egyfajta a versenynek – az ok, amiért eddig nem osztottuk meg ezt a nagyközönséggel, hogy túl jónak találtuk. Ez ugyanis egy tökéletes módszer arra, hogy dalszöveget írj, ha semmi ötleted nincs, és emellett improvizációs gyakorlatnak sem utolsó.

De mielőtt még ebbe belemennék, elárulok egy-két dolgot a bandáról:

Egyrészt, nálunk bárki írhat dalt. Nincs kiosztva, hogy ezt csak egy emberre bízzuk rá, mert igazából mindannyian egyformán kreatívak vagyunk ilyen tekintetben. Másrészt viszont az is tény, hogy nincs olyan, hogy valaki egyedül ír meg egy számot: nálam elsőre a dallam szokott megszületni, és aztán segítenek a többiek szöveget írni rá, de például a dobosunk épp fordítva működik: neki mondanivalója van, csak zenét kell hozzá társítani.

Kifejezetten az én esetemre találtuk ki a zene-rulettet, tehát azt, hogy random keresünk egy weboldalt a neten, és annak a témájában, esetleg kifejezetten annak a szövegét felhasználva hozunk össze egy dalt. Általában csak nagy röhögés a vége, de volt már arra is példa, hogy valami igazán jó sült ki a dologból.

Honnan jött a gumicsere, mint téma?

Az internetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha valamire rákeresel, akkor abban a témában később hirdetéseket kaphatsz. Ez történt nálunk is, ugyanis az utolsó fellépésünk előtt nagyon gyorsan kellett új gumikat keresnünk a kisbuszunkhoz, mivel azok már szinte teljesen elkoptak. Mivel mind a négyen saját kocsival (illetve a dobosunk motorral) járunk, ezért észre se vettük, hogy a fellépésekre használt járgányunk mennyire leamortizálódott az utóbbi időben.

Nem volt gond, az én laptopomon kerestünk új gumikat, és meg is néztünk jó pár ajánlatot. Végül egy online gumi kereső weboldalról rendeltünk, és úgy tűnik, a gép meg is jegyezte magának, mert a következő rulettnél épp ez az oldal jött elő.

Így működik a rulett

Felcsapjuk a laptopot, megnyitjuk a böngészőt, megnézzük a keresési előzményeket, és végigmegyünk az oldalakon a kurzorral: ha valamelyik tag (aki eközben persze nem néz oda) „STOP”-ot kiált, akkor elengedjük az egeret, és azt az oldalt nyitjuk meg, amelyiket a kurzor megállt.

Ez eddig egyszerű: a feladat ott válik komollyá, hogy ezután arról az oldalról kell dalt írni. A legutolsó ilyen alkalommal pedig éppen az a gumiabroncsos weboldal került sorra, amiről az imént írtam.

De nincs mese, ha gumiabroncsokról kell írni, akkor a gumiabroncsokról fogunk írni. Igyekeztem kreatívan megoldani a dolgot: előkerültek a márkanevek, megnéztük, hogyan lehet kategorizálni a különböző gumikat, és azt, hogy hogyan kell rendelni. Nem mondom, hogy gyorsan ment, de mi olyanok vagyunk, hogy ha nehéz feladatba ütközünk, akkor abban csak a kihívást látjuk, és igyekszünk mihamarabb a végére járni.

Mindig van olyan aloldal, ami a segítségünkre siet

Tudjuk ilyenkor, hogy ez csak egy játék, de szeretjük véresen komolyan venni, hiszen különben mi értelme az egésznek? Pontosan így álltunk hozzá ehhez is, és megpróbáltunk minden egyes szót, amit az oldalakon találtunk, valahogy egy történetté összekovácsolni. Végül megszületett a klasszikus blues-hangulatú sztori, ami a defektet kapott kerékről, az elfogyóban lévő mobilnetről és a gumidiszkont weboldalról szól. A legtöbb segítséget egyébként a gyakran ismételt kérdések jelentették: ott volt a legtöbb olyan infó, amit fel tudtunk használni, ráadásul a kérdések mögött egy-egy sztori elemet is fel tudtunk fedezni.

Próbáld ki te is!

Nem hiszed el, hogy lehet így dalt írni? Vagy épp hogy túl könnyűnek találod? Én azt mondom, próbáld ki te magad, és akkor meglátod, mennyire nehéz és könnyű feladat is ez egyszerre! Ha nem akarsz nagyon kutakodni, akkor nézd meg te is ezt a gumis weboldalt, vagy akár nem is kell sehova se menned, csak itt maradni, és dalt írni erről a blogról, amit most olvasol! Garantálom, hogy van itt jópár számnak elég alapanyag, csak kitartásra és kreativitásra van szükséged. Sokat segít, ha nem egyedül állsz neki a feladatnak, hanem a barátaiddal, akik be tudnak segíteni, amikor már nem tudsz még egy tízedik rímet találni a téli gumira.

Amúgy ez csak egy speciális eset volt: a legtöbb esetben híroldalak aktuális főoldalait szoktuk dalba önteni, de azokat általában papírra se vetjük, csak szórakozásból énekelgetjük. A gumis eset abban különbözik, hogy szerintem abból akár tényleg születhet valamilyen komolyabb dal. Nem tudom még, hogy pontosan abban a formában-e, ahogy aznap összehoztuk, mindenesetre én lejegyzeteltem magamnak azt, ami megmaradt belőle az este után. A többiek szerintem nem láttak sok fantáziát a dologban, de ha otthon összehozok valamit, és azt megmutatom nekik, szerintem akár közönség elé is állhatnánk vele. Egy lassú, blues számot képzelek el, de föl lehet majd pörgetni – a basszusgitáros biztosan ezt javasolná.

Annyi biztos, hogy a gumdiszkontos weboldal átment a zene-rulett teszten, mert valóban alkalmas arra, hogy dal szülessen belőle. De emellett egyébként rendeltetésszerűen is érdemes használni: ha gyorsan lenne szükségetek új gumikra az autótokra, akkor javaslom, hogy keressétek fel!